Au devenit vegetarieni

Vegetarianismul a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai răspândit și de aceea mulți spun că este „o modă”, și nu un stil de viață. Din diverse motive, unele legate de sănătate, altele de alergii sau doar de mofturi, sunt vedete care au scos carnea din alimentație și se simt foarte bine. Iată care sunt motivele lor și cum le explică...

 

Olivia Steer „Am tonusul de la 20 de ani, iar analizele arată că am 15 ani”

 

Soția lui Andi Moisescu a renunțat complet la alimentele procesate sau la prăjeli și a adoptat regimul raw-vegan sau mâncarea crudă. Olivia spune că: ”Am adoptat acest stil de viață pentru că este singura modalitate de a te menține sănătos în zilele noastre, ținând cont de multitudinea de factori care ne atacă organismul. Regimul exclude prăjirea și procesarea alimentelor.”
Zahărul, făina albă, conservele, laptele, brânza, gemurile, grăsimile și proteinele de origine animală sunt alimentele de mult uitate de prezentatoarea de televiziune. „Pentru că uleiul încins dezvoltă, în preparate, compuși toxici cancerigeni, evit cu desăvârșire să prăjesc alimentele. Acest stil de viață vegetarian m-a educat că prin coacere, prăjire sau preparare la grătar se distrug substanțele nutritive ale alimentelor. Pentru că alimente precum lintea, fasolea, mazărea, năutul sau orezul integral, surse excelente de proteine de origine vegetală, nu pot fi mâncate în stare crudă, recurg la un artificiu: înjumătățesc timpul de fierbere la aburi. Mai exact, las alimentele la înmuiat peste noapte în apă fiartă. Marele avantaj al dietei raw-vegan este energia recâștigată și entuziasmul de a face lucruri pentru care înainte trăgeam îngrozitor de mine ca să le duc până la capăt. Adevărul e că mă simt grozav, am tonusul de la 20 de ani, iar analizele arată că am 15 ani”.

 

Ana Maria Ferenț „Îmi place mirosul de cârnați, dar fac alergie la carne!”

 

„Am devenit vegetariană în urmă cu vreo cinci ani, pe fondul unor alergii la carne. Și, în timp, s-a agravat problema, a devenit o adevărată alergie. Când am realizat că sunt în perfuzii pe patul de spital din această cauză, mi-am zis că e o ocazie excelentă să renunț la carne. Mi-a fost foarte greu din cauza mirosurilor, pentru că îmi place mirosul de cârnați - exact ce e mai nociv - de mici, de grătar. Dar, în timp, chiar s-a atenuat și asta, adică nu mă mai impresionează... și îmi e bine, îmi e foarte bine! Totuși, mănânc pește. Nu am probleme dacă este proaspăt.”

 

Andi Moisescu „70% din alimentația mea înseamnă fructe și legume crude!”

 

„Am ales să fiu vegetarian din rațiuni legate de-o viață ceva mai sănătoasă. Trăim și-asa într-o lume care se îndreaptă către o direcție precisă. Încerc doar să mă feresc cât pot. Alimentația stă cât de cât la îndemâna mea, așa că n-am mai amânat momentul. Olivia se ocupă exclusiv de gătit în familie. Mâncăm în proporție de 70% fructe și legume crude. Restul e mâncare gătită, dar gătită sănătos. Dacă vorbim despre temperaturi de peste 40 de grade, vorbim despre gătit la aburi. Exclud din start orice glumă precum prăjeala, microundele sau produsele semipreparate. În ceea ce privește mesele principale, în prima parte a zilei suntem cei mai buni prieteni ai fructelor, iar seara ai legumelor. Mâncarea gătită apare întotdeauna la prânz sau după prânz.”


Andreea Raicu „Nu am devenit vegetariană pentru că e o modă...”

 

„Nu am devenit vegetariană pentru că este o modă, chiar cred în lucrul ăsta! Nu recomand nimănui să renunțe la carne dacă nu are astfel de convingeri! La începutul anului 2009 am decis să elimin carnea din alimentația mea, iar produsele de origine animală să fie din ce în ce mai rare. De când sunt vegetariană, am mai multă energie, dorm mai puțin, sunt mai odihnită, am pielea mai frumoasă, nu am celulită, sunt multe lucruri care s-au schimbat în bine și nu cred că mă voi întoarce la consumul de carne”.

 

Loredana „Singura excepție o fac fructele de mare și peștele”


„De câțiva ani am eliminat pâinea, zahărul și carnea în totalitate. Excepție fac peștele și fructele de mare. Brânză mănânc cam o dată la 2-3 zile, iar ouă, o dată pe săptămână”, spune Lori, fericită că nu mai mănâncă deloc carne.


Claudia Pătrășcanu „Am încercat să devin vegetariană și nu putea-i să-mi stai în cale de nervi ce aveam!”

 

„Am încercat să devin vegetariană și două luni am avut nervi mari de tot. Nu puteai să-mi stai în cale. Din cauză că am ținut regim drastic cu batoane de slăbit, grâu, ovăz și orez am făcut ulcer. Am scăpat cu tratament medicamentos și cu leacuri băbești”.


Anca Țurcașiu „De 21 de ani nu mănânc carne!”

 

„Am ales în urmă cu 21 ani regimul ovo-lacto-vegetarian, iar acum este un mod de viață pentru mine”, declară artista. Totul a început în vara anului 1990, când un coleg i-a împrumutat într-un turneu câteva tratate de alimentație corectă. Le-a citit și s-a hotărât să încerce. După trei luni, Anca se simțea grozav, energică, într-o formă maximă, și a realizat că acest mod de alimentație i se potrivește, rezultatele analizelor ieșind foarte bine.


Zoltan Andras „Este natural pentru om să fie vegetarian”

 

Cântărețul este vegetarian de mai bine de 16 ani.... „Hotărârea de a renunța la carne de animal sacrificat a fost însoțită de diverse transformări sufletesc-spirituale - și nu mă refer la nimic spectaculos, nu m-a lovit nici un fulger, n-am devenit clarvăzător, n-am auzit voci... Treptat însă, pe măsura ce am înaintat în vârstă, am trecut prin diverse etape de înțelegere a mea ca om, ca ființă omenească, a lumii în care trăiesc și a Universului. Este natural pentru om să fie vegetarian. Un argument în acest sens este faptul că intestinele sale sunt asemănătoare cu ale ierbivorelor, având o lungime mult mai mare decât la animalele de pradă, cele care se hrănesc cu carne. Îmi place să mănânc mâncare de varză, sărmăluțele în foi de viță, desigur fără carne (rețeta originală este cu orez și stafide), ghiveciul de legume, musacaua, zacusca. Dulcele meu favorit este grâul fiert, cu miere de salcâm și nucă deasupra. Este foarte energizant, foarte gustos și atât de dulce cât e bine să fie.”


Oreste „Aura energetică a animalului ucis se încarcă negativ, iar această energie negativă se transmite și omului, atunci când îi consumă carnea”

 

Oreste e lacto-vegetarian de 15 ani... El spune că: „În primul rând, consider că există o evoluție permanentă a mineralului către vegetal, a vegetalului către animal, a animalului către uman. Și nu aș vrea să opresc din evoluție un seamăn de-al meu, m-aș simți vinovat. Apoi, aura energetică a animalului ucis se încarcă negativ, iar această energie negativă se transmite și omului, atunci când îi consumă carnea. Nu în ultimul rând, nu mă ating de carne pentru că proteina animală în exces nu e bună. Dimineața, după ce fac niște exerciții de respirație, beau un pahar de apă cu argilă, ținută 24 de ore înainte. Micul dejun e mic, cantitativ, dar bun, calitativ. Spre exemplu, brânză slabă cu semințe, iaurt cu fulgi de porumb, cu mentă verde, miere și polen, apoi un fresh de rădăcinoase. Mesele de prânz și seara constau în legume cu orez sau ton la grătar cu o salată”.

 

Daniela Gyorfi „Am slăbit opt kilograme de când nu mai mănânc carne”

 

A reușit să slăbească opt kilograme ­într-un timp destul de scurt, după naștere. Asta pentru că artista a renunțat să mai mănânce carne. „Am mâncat tot ce-am poftit, chiar și seara, în schimb, nu mă ating de carne. Foarte rar gust pește. La mine baza sunt salatele, fructele și lactatele”, a declarat Daniela.

 

Monica Davidescu „Nu voi mai mânca niciodată ceva ce respiră același aer cu mine”

 

„De zece ani sunt lacto-vegetariană, și asta ajută la menținerea unui echilibru în alimentație, putând evita excesele. Am devenit vegetariană treptat. Am renunțat la carnea de porc, apoi la cea de pui și vită. Miel nu prea mâncam oricum, și nici preparate vânătorești. Așa că am devenit lacto-vegetariană. Uneori mănânc și preparate din pește. Am un respect deosebit pentru cei care pot fi vegan și pot trăi în exclusivitate cu legume, fructe și cereale. Am încercat o perioadă, dar am avut rezultate proaste la unele analize și am reînceput să mănânc lactate. Poate nu am fost suficient de bine informată cum să mă descurc în meniul vegan și cum să-l diversific. Am rămas vegetariană și nu cred că voi mai mânca ceva ce respiră același aer cu mine sau prin venele căruia curge sânge cald” - este declarația impresionantă a actriței.

 

Claudia Pavel „Mănânc doar pește, din când în când”

 

„Din aprilie 2010 sunt vegetariană. Singura carne pe care o aleg din când în când este cea de pește. Acum nici nu mai concep să mănânc ca înainte. Cu timpul, am renunțat și la lactate, deși n-a fost ușor deloc, dar e mult mai bine așa”.

 

Lili Sandu „Am renunțat la carne pentru că animalele sunt maltratate în ultimul hal”

 

„În urmă cu un an am hotărât să renunț la carne și pentru că animalele alea sunt maltratate în ultimul hal. Am văzut niște filme, care m-au lăsat fără cuvinte, nu se poate așa ceva”, spune Lili Sandu, impresionată de ce a văzut. De atunci, mănâncă multe salate de legume și fructe și face kickboxing două ore în fiecare dimineață pentru a se întreține.

 

Salată de fructe

 

Ingrediente
grapefruit feliat transversal, portocale feliate transversal, mere, struguri boabele mari: înjumătățite, ananas, kiwi, banane tăiate cubulețe



Mod de preparare
Se începe prin tăierea citricelor, sucul lor va împiedica alte fructe, precum bananele sau merele, să capete culoarea maro prin oxidare. Se recomandă ținerea la frigider a salatelor de fructe cel puțin 4-6 ore înainte de servire, pentru ca fructele să-și întrepătrundă aromele. În cazul în care ele lasă prea puțină zeamă se poate adăuga puțin sirop de zahăr sau sucul de la o conservă de fructe. Fructele de pădure se vor adăuga întotdeauna doar înainte de servire.

 

Ciuperci la tigaie cu sos vinegret

 

Ingrediente
un ardei gras, o roșie mare și cărnoasă, 3 bucăți ceapă verde sau 2 eșalote, un cățel usturoi tocat mărunt, 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri supă clară de legume, 2 linguri oțet de vin roșu, sare, piper, piper de cayenne (boia iute), 200 g champignons, 200 g ciuperci pleurotus (păstrăv de fag), 200 g gălbiori sau alte tipuri de ciuperci, 2 linguri ulei, 2 linguri pătrunjel tocat

 

Mode de preparare
Se spală ardeiul și roșia, se curăță de semințe și se taie cubulețe. Se curăță ceapa și se taie rondele. Se încinge uleiul, se înăbușă legumele și se condimentează. Se stinge cu supa și oțetul, se lasă să se răcească. Se curăță ciupercile și se taie bucăți. Se încinge uleiul în tigaie și se prăjesc ciupercile. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă pătrunjelul tocat. După preferință, se presară ciupercile cu piper verde și se servesc împreună cu sosul vinegret.

 

Rizoto de vară

 

Ingrediente
250 g dovlecei, 200 g ardei roșii, 200 g orez de rizoto arborio, 140 g champignons, 750 g bulion de legume, 50 ml ulei de măsline, 2 buc. usturoi, 2 buc. ceapă, 2 lingură margarină, sare, piper

 

Mode de preparare
Se taie ceapa și usturoiul mărunt și se sotează în uleiul de măsline, se adaugă orezul care se rumenește circa 5 minute, mestecând mereu, se stinge apoi cu bulionul de legume și se lasă să fiarbă la foc mic. Dovleceii, ardeii și ciupercile se taie cuburi și după circa 10 minute se adaugă la orez. Se lasă să fiarbă, mestecând mereu, până când orezul absoarbe tot lichidul. Prepararea poate dura circa 25-30 minute. Apoi se adaugă margarina și se condimentează.

Stirile Cancan.ro